ISTORIJA VOJNE KAMUFLAŽE – I. DEO

Vojna kamuflaža je kamuflaža korišćena kako bi se vojnici zaštitili ali ujedno i omogućili posmatranje neprijatelja. To u praksi znači: nanošenje boje i materijala na vojnu opremu svih vrsta, uključujući vozila, brodove, avione, borbene pozicije i odeće sa ciljem da se zamaskiraju ili prividno prikažu kao drugi objekat.

 

Kamuflaža potiče od francuske reči camoufler, a omasovila se u engleskom, a onda i našem rečniku, u toku Prvog svetskog rata. Generalno ovaj koncept vizuelne obmane se razvio u suštinski deo savremene vojne taktike. U tom ratu, artiljerija velikog dometa i vazdušna artiljerija su kombinovali taktike kako bi povećali polje obzervacije i maskirali se kako bi smanjili šanse da budu primećeni od strane neprijatelja. Kao takva, vojna kamuflaža, postala je forma vojne decepcije odnosno obmane.

 

Kamuflaža u toku rata

 

Kamuflaža je prvi put praktikovana u jednostavnom obliku sredinom 18. veka od strane pešadinaca. Njihovi zadaci su bili krajne prosti: da budu neupadljivi. Izdate su im zelene a kasnije i druge uniforme sive boje. Kasnijom pojavom oružja preciznijeg i dužeg dometa, a posebno puške, usvojena je maskirna odeća za uniforme svih vojski, koja se kasnije proširila i na opremu. Jedna od kamuflažnih taktika je i prikrivanje kamuflažnom mrežom, koja se danas koristi i u vojnom i u civilnom svetu.

 

Kamuflazna mreza

Mnogi savremeni maskirni tekstili su napravljeni, ne samo da se ne primećuju po dnevnoj svetlosti, već i da se ne vide i pod infracrvenim zracima, radi boljeg sakrivanja u noćnim uslovima. Treba da znate da kamuflaža nije samo vizuelna, već postoji i toplotna, zvučna, magnetna i mirisna.

 

 

Kamuflaža oružja i borbenih pozicija je bila intezivno razvijana od strane Francuske tokom 1915. godine, nakon koje su i ostale vojske tokom Prvog svetskog rata, primenjivale isto. Ono što je interesantno jeste to da su umetnici bili regrutovani kao maskirni oficiri i zajedno sa vojskom razvijali zaslepljujuće vizuelne šeme. Avioni, posebno u Drugom svetskom ratu, često su bili zasenčeni: slikani različitim viuzalima gore i dole, kako bi ih kamuflirali prema zemlji i nebu.

 

Kamuflaža aviona
Kamuflaža aviona

 

 

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment