5 zanimljivosti koje niste znali o psima

Verujemo da mnogo toga znate o čovekovom najboljem prijatelju, a mi ćemo se potruditi da vam u nastavku teksta malo bolje to prikažemo i ispričamo  5 zanimljivosti koje niste znali o psima.

 

1. PSI IMAJU OSEĆAJ ZA VREME

 

Dokazano je da psi imaju osećaj za vreme i znaju razliku kada prođe jedan sat, kao i kada prođe pet sati. S obzirom na to, oni mogu da predvide neki budući događaj poput šetnje. Kada vas dugo nema, oni to znaju i vi im nedostajete. Da biste ublažili tu razdvojenost, ostavite mu nešto od svoje odeće koju ste nosili. Ustanovljeno je da vaš miris može pomoći psu tako što će da ublaži nemir zbog vaše odsutnosti.

 

2. PSI SU PAMETNI KAO DVOGODIŠNJE DETE

 

Možda vam zvuči neverovatno, ali da, psi su pametni kao dvogodišnje dete. Jeste li se ikada pitali zašto deca u ovom uzrastu pokazuju najviše interesovanja za pse? To može biti upravo zbog toga što razumeju otprilike jednak broj reči i što imaju slične gestove.

 

3. MAŽENJE PSA OSLOBAĐA OKSITOCIN

 

Znali ste već da je pas čovekov najbolji prijatelj, zar ne?  Ono što sigurno niste znali je da maženje psa oslobađa oksitocin (hormon ljubavi), ne samo kod vas nego i kod njih? Osim toga, i samo gledanje u oči vašeg dlakavog prijatelja oslobađa ovaj hormon. Sada vam je jasnije zašto vaš pas bude onako veseo i razigran posle maženja.

 

5-zanimljivosti-koje-niste-znali-o-psima-2

 

4. NAJSTARIJA PASMINA NA SVETU

 

U Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija pasmina na svetu upisan je persijski hrt Saluki. Pasmina datira iz 329. godine prije Hrista a psi su tretirani kao kraljevski kućni ljubimci u starom Egiptu. Saluki je, pored toga što je najstariji, danas zvanično najbrži pas na svetu. Veoma su inteligentni, okretni su i snalažljivi, što ih čini i dobrim lovcima.

 

5. PSI IMAJU 18 MIŠIĆA KOJIM KONTROLIŠU UŠI

 

Verovali ili ne, psi imaju 18 mišića kojima kontrolišu uši. Ovi mišići im omogućuju da promene smer svojih ušiju kako bi bolje čuli zvukove oko sebe. Njihove uši imaju veliku ulogu u tome da pokažu svojim vlasnicima kako se osećaju. Popriličan deo psećeg govora tela izražava se kroz ono što njihove uši rade, tako da su one veoma važne u njihovoj komunikaciji sa vlasnikom i sa drugim psima.

 

Svako ko je malo vremena proveo sa psom, svestan je koliko ove životinje pozitivno utiču na ljude. Vlasnici pasa generalno imaju bolji imunitet nego osobe koje nemaju psa. Deca rođena u domaćinstvima sa psom imaju manji rizik od pojave alergija i astme. Pored toga, njihovo svakodnevno društvo smanjuje stres, pritisak i holesterol ljudima sa kojima žive. Veoma su odani i umeju da pruže deset puta više ljubavi od one koja se njima daje.

Nabavite i vi psa na sajtu Linkapet i obezbedite sebi i svojoj porodici zdravije i srećnije okruženje.

 

 

V.R.