Šta je akcentualna rasveta i kako se primenjuje u enterijeru

Akcentualna rasveta je vrsta osvetljenja koja se koristi u enterijeru kako bi se istakle (“akcentovale”) određene karakteristike prostora, predmeta ili detalja. Ova vrsta rasvete se može koristiti za kreiranje spektakularnih efekata, naglašavanje posebnih elemenata i stvaranje ambijenta u prostoru.

Kako funkcioniše akcentualna rasveta?

Akcentualna rasveta se koristi za isticanje određenih predmeta, detalja, područja ili elemenata u prostoru, što se postiže korišćenjem svetla koje se fokusira, odnosno, usmerava na ta područja. Na primer, ako želite da istaknete sliku na zidu, možete koristiti akcentualno svetlo koje ćete postaviti tako da se snop svetlosti fokusira na sliku i tako naglasi njene boje i detalje.

Akcentualna rasveta se obično postavlja na određenu udaljenost od objekta koji se osvetljava, a u tu svrhu se uglavnom se koriste reflektori, spotovi, LED trake i reflektujuće svetiljke. Ovi izvori svetlosti su najčešći izbor za akcentualnu rasvetu jer se mogu lako prilagoditi za fokusiranje svetlosti na željeno područje. Osim toga, dostupni su u različitim dimenzijama i oblicima, što olakšava njihovo uklapanje u različite enterijere.

Akcentualna rasveta ima brojne prednosti u enterijeru, kao što su:

 • Estetski efekat – omogućava da istaknete određene karakteristike prostora, poput teksture zida, skulpture ili slike. Na ovaj način možete poboljšati izgled prostora i postići željeni estetski efekat.
 • Fleksibilnost – omogućava da lako i kreativno promenite izgled, ambijent i atmosferu prostora
 • Ušteda energije – korišćenjem akcentualne rasvete možete smanjiti potrošnju električne energije u enterijeru, jer se svetlo fokusira samo na određene delove prostora, dok ostatak ostaje slabije osvetljen.

NAČINI PRIMENE AKCENTUALNE RASVETE U ENTERIJERU

Akcentualna rasveta se može primeniti na različite načine u enterijeru, uključujući:

 • Naglašavanje arhitektonskih karakteristika prostora– Akcentualna rasveta se može koristiti za naglašavanje arhitektonskih karakteristika prostora, kao što su stubovi, grede i druge strukture. Na ovaj način možete postići izuzetan vizuelni efekat koji će istaći jedinstvenost i stil prostora.
 • Naglašavanje umetničkih dela– Akcentualna rasveta se često koristi za naglašavanje umetničkih dela, poput: slika, skulptura i drugih dekorativnih predmeta. Tako se mogu istaći boje, teksture i detalji, čime se naglašava lepota i umetnički značaj ovih predmeta.
 • Stvaranje posebnog ambijentaNa primer, možete iskoristiti akcentualno svetlo kako biste stvorili romantičnu atmosferu u spavaćoj sobi ili intimni ambijent u trpezariji za večeru.
 • Osvežavanje starih prostoraAkcentualna rasveta je izuzetno je efikasna u osvežavanju rustičnih prostora. Na primer, ako imate staru kuću sa izvornim drvenim zidovima i gredama, možete koristiti akcentualno svetlo kako biste naglasili teksturu drveta i istakli magičnost ovog materijala koji odeleva vremenu.

RASVETA BEOGRAD

Ukoliko želite da pogledate, odaberete i nabavite nakvalitetnije proizvode koje rasveta Beograd ima u svojoj raznolikoj ponudi, iskustva korisnika upućuju da posetite Mak Trade internet prodavnicu.

Zadovoljni klijenati ističu da Mak Trade ima odličan izbor rasvete, kao i kompletne prateće opreme, odličnog kvaliteta, po pristupačnim cenama. Kvalitet, dizajn i pristupačnost su prednosti koje svaki kupac prepoznaje, a Mak Trade vam upravo to i garantuje. Kupovinom artikala Mak Trade kompanije investirate u kvalitet, efikasnost i dugotrajnost, a samim tim i u sopstveno zadovoljstvo.

Za sve nedoumice, korisne savete i dodatne informacije kada je rasveta Beograd u pitanju, možete kontaktitati njihov fantastični tim profesionalaca – lično, putem e-maila office@maktrade.rs ili putem broja telefona 011/3531-700.

Mak Trade – Tradicija i kvalitet koji se prepoznaje 

Comments

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment