Rafting Tarom u aprilu i maju

Rafting Tarom u aprilu i maju je najbolja adrenalinska avantura ovog proleća, izuzetno popularna među avanturistima i ljubiteljima prirode. Spust niz uzburkane i nabujale, tirkizne vode Tare, druženje u najgostoljubivijem rafting kampu Rajska rijeka i uživanje u buđenju prirode, poseban je doživljaj koji se pamti i dugo prepričava.

Reka Tara jedna je od najatraktivnijih evropskih reka za rafting i, iz godine u godinu, privlači sve veći broj posetilaca iz celog sveta. Na rafting skali, koja označava klase rafting voda u svetu, ocenjena je ocenom IVa/V. A šta to zapravo znači i kako utiče na rafting Tarom u aprilu i maju?

Klase rafting voda (ili Međunarodna skala plovidbene teškoće) podrazumeva šest razreda težine raftinga, koje se kotiraju od bezopasnih do veoma opasnih. Klasa VI se odnosi na ekstremno opasne brzake kojima se praktično ne može uopšte ili bezbedno ploviti, dok klase u koje su vode Tare svrstane podrazumevaju sledeće:

  • Klasa IV: Brza voda, veliki talasi, dugi brzaci, stene, može biti potrebno oštro manevrisanje. Za spust ovakvim vodama neophodno je napredno rafting znanje i iskustvo
  • Klasa V: Brza voda, veliki talasi, kontinualni brzaci, velike stene i opasnosti, neophodno precizno manevrisanje – zahteva ekspertski nivo znanja. Klasa V+ opisuje najekstremnije brzake.

Tara je ovako visoko kotirana zbog dubine kanjona (1.333 m, najdublji kanjon Evrope), izuzetno brze vode, učestalih i dugih brzaka i spektakularnih slapova.

Rafting Tarom u aprilu i maju

Nivo i količina vode tokom godine vairaju. Iz tog razloga, varira i stepen uzbuđenja koji rafting nudi. Rafting Tarom u aprilu i maju je najekstremniji, najzahtevniji i, samim tim, ljubiteljima adrenalina najprivlačniji.

U ovom periodu godine, vodostaj Tare je najviši, ponajviše zbog topljenja snega sa Durmitora i Ljubišnje. Njeni brzaci tada dostižu klase IV i V, a ponekad čak i nivo VI, što stvara idealne uslove za nezaboravne avanture i savršen rafting Tarom u aprilu i maju.

Ne morate biti zabrinuti za bezbednost. Važno je samo da poštujete najbitnija bezbedonosna pravila raftinga i sledite uputstva skipera. Skiperi rafting centra Rajska rijeka su IRF licencirani vodiči. Pored međunardnog sertifikata, poseduju i ogromno iskustvo na divljim rekama, što dovoljno govori da su odlično obučeni i spremni da osiguraju vašu bezbednost. 

S obzirom na to i da su temperature vode i vazduha dosta niske tokom prolećnih meseci, dobro će vam doći zaštitna oprema. Ukoliko na rafting Tarom krenete u organizaciji kampa Rajska rijeka, dobićete na korišćenje sve što vam je neophodno: neoprensko odelo, kacigu, prsluk i čizmice.

Rafting Tarom u aprilu i maju je dinamičniji i brži u odnosu na ostatak godine. Za spust od Brštanovice do Šćepan Polja, u dužini oko 25km, potrebno je nešto više od sat vremena. Sa dolaskom letnje vrućine, nivo vode opada i brzina Tare se usporava, pa spust istom rutom, tokom letnjih ili jesenjih meseci, može trajati i do četiri sata.

RAFTING TAROM CENA

Bilo da ste zainteresovani za rafting Tarom u aprilu i maju ili nekom drugom periodu godine, dobra vest je da je za rafting Tarom, i ove sezone, cena zaista pristupačna. Kreće se od 55€ za jednodnevne aranžmane, od 95€ za dvodnevne, dok je za tri dana adrenalinskog uživanja dovoljno oko 120€.

Rafting sezona 2023. startuje 15. aprila. Kamp Rajska rijeka organizuje rafting ture sedam dana u nedelji, a radnim danima vas očekuju i specijalni popusti. Pored standardnih rafting programa, pripremili su i fantastične pakete sa uključenim izletima i dodatnim aktivnostima.

Kompletnu ponudu za rafting Tarom i pregled cena, višednevne aranžmane i fakultativne izlete, možete pogledati klikom na link ovde.

Ukoliko ste spremni za avanturu i druženje, kontaktirajte rafting kamp Rajska rijeka putem broja +387 66 930 940 ili mail-a info@rajskarijeka.com.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment