Postoji nešto posebno u jeseni – u njenim bojama, mirisima i ukusima. Dok temperatura lagano pada, dani postaju mirniji, a ritam života sporiji, jesen nas podseća da uživanje često dolazi u jednostavnim stvarima. Jedna od njih svakako je dobar obrok. Jesen traži jela koja greju, teksture koje teše i ukuse koji ostaju. A ako postoji mesto gde jesen ima svoj ukus – onda su to Pomodoro restorani, gde sezona na tanjiru dobija svoju najlepšu priču.

U Pomodoru, jesen ne počinje kalendarski, već prvim zalogajem koji podseća na domaćinski sto i italijansku jednostavnost. Testenina stiže al dente, sosovi su svileni i puni, a svako jelo osmišljeno da spoji zemljane note sezone sa lakoćom Mediterana. Tu su rižota koja mirišu na puter i parmezan, paste koje nose limunovu iskru ili nežnu pikantnost, i rerna koja iznosi slojeve bogatog povrća umešanog sa mocarelom i bosiljkom.

Jesenji ritam posebno se čuje u tanjirima koji spajaju utehu i živost: Parmigiana di Melanzane u slojevima patlidžana, pelata i parmezana, Pasta Piccante di Pollo koja donosi toplotu čilija, mekoću putera i onaj trenutak ‘još samo jedan zalogaj’, Risotto al la Campagnola sa piletinom, tikvicama i čeri paradajzom – topla, kremasta priča koja se seća vrta i sunca. Ako vam zatreba dašak mora usred oktobarskog dana, Pasta Gambero e Limone vraća svetlost: belo vino, limun, peršun – jednostavno, a nezaboravno.

A za one koji jesen doživljavaju kroz sitne radosti, Pomodoro nudi prelazne užitke: bruschette sa zrelim paradajzom i bosiljkom, Mozzarellu di bufala u aromatičnom ulju sa sušenim paradajzom, hrskave fokače koje pozivaju na druženje i deljenje ukusnog zalogaja sa dragim osobama. I naravno – pizzu: tanko testo, žive arome i zlatne ivice koje puckaju pod zubima. Kada se na nju spuste sušeni paradajz, masline i rukola, jesen na tanjiru postaje najjednostavniji način da se dan nasmeši.

Uz to, piće je više od pratnje – ono je raspoloženje. Mirisna kafa ujutru, handmade ice tea sa blagom voćnom svežinom za duga popodneva, ili čaša laganog vina koja u večernjim satima pravi savršenu pauzu između zalogaja. A za slatki kraj – tiramisu kao zagrljaj, cannoli hrskavi spolja a svileni iznutra, ili gelato koji i u hladnijim danima čuva letnju bezbrižnost, sada u tandemu sa toplim espresom.

Ambijent celokupan doživljaj pojačava. U baštama restorana Pomodoro Vidin i Pomodoro Hill, lišće šušti kao diskretna muzika, a svetlost je mekša. To je prostor u kom se može razgovarati bez žurbe, nazdraviti bez razloga i uživati bez izgovora. U Pomodoro Nuovo, u ritmu poslovnog dela grada, jesen je elegantnija: ručkovi spajaju sastanke i zadovoljstvo, večere ostavljaju utisak i donose momenat čistog uživanja.
Zato je jesen u Pomodoru više od sezone. Ovde ona ima jasan glas: nežan, topao i iskreno ukusan. Sreća, ispostavlja se, često staje na vrh viljuške: topli sos, zrnce parmezana, listić bosiljka – i trenutak koji traje duže od zalogaja.
Vidimo se u Pomodoru!
📍 Pomodoro Nuovo – Bulevar Mihajla Pupina 115
📍 Pomodoro Vidin – Džordža Vašingtona 38a
📍 Pomodoro Hill – Žarka Vukovića-Pucara 1a